Origo 3000

img_2146

Sinds een paar weken heb ik een Origo 3000 spiritus kooktoestel in mijn huisje. (Hoezo 3000 denk ik dan bij dit soort namen, ik geloof niet dat er al 2999 eerdere modellen geweest zijn. Er bestaat ook een Origo 1500, dit is hetzelfde toestel maar dan met maar één pitje, zouden ze er daarna nog 1499 modellen over gedaan hebben voordat ze bedachten dat ze er ook een met twee pitjes konden maken?)

Goed, een Origo 3000 spiritus kooktoestel dus, afgezien van de wat gekke naam een erg tof ding! Het is gewoon een losstaande eenheid met twee tanks waar de spiritus in gaat en dan dus twee pitjes waar je op kan koken. Twee pitjes is misschien niet erg veel, maar het is wel een heel handzaam ding wat makkelijk in gebruik is. Omdat het losstaand is hoef je geen speciale aanpassingen te maken aan je aanrechtblad, en als hij in de weg staat kan je hem gewoon aan de kant schuiven. En je kookt dus op spiritus en spiritus is in allerlei vormen overal verkrijgbaar.

Ik moet erkennen dat ik er nog geen serieuze maaltijd op bereid heb, ik ben nog bezig met de inrichting van mijn huisje en de keuken moet ik nog maken. Tot nu toe heb ik hem gebruikt om koffie en thee te zetten en om dingen op te warmen. Het vermogen valt me niet tegen en ik verwacht dan ook dat ik hier prima op zal kunnen koken.

Om te testen welke spiritus het beste werkt heb ik de ene tank gevuld met schoonmaakspiritus van de supermarkt en de andere met bio-ethanol. Schoonmaakspiritus bestaat voor 85% uit alcohol, bio-ethanol is sterker, het bestaat voor minimaal 95% uit alcohol. Bio-ethanol is brandstof voor sfeerhaarden, ik had eigenlijk nog nooit van sfeerhaarden gehoord had voordat ik een verpakking bio-ethanol in mijn handen had, ik weet ook nog steeds niet wat ik me er precies bij moet voorstellen, maar blijkbaar branden die op bio-ethanol en dat spul brand prima.

Ik heb eerder al wel eens wat getest met spiritusbrandertjes. Zo heb ik vorig jaar met een hele eenvoudige spiritusbrander (die ik gebruik om tijdens wandeltochten koffie te kunnen zetten) gekeken wat het verschil is tussen schoonmaakspiritus en bio-ethanol. Daarbij bleek bio-ethanol het water bijna twee keer zo snel aan de kook te krijgen dan de schoonmaakspiritus! Nadeel van de bio-ethanol is wel dat het roet afgeeft. Sinds afgelopen zomer heb ik een Trangia setje, die heb ik ook gebruikt met bio-ethanol en de pannen waren na de vakantie helemaal zwart aan de onderkant.

Aan de Origo zijn twee dingen bijzonder, de bio-ethanol geeft nauwelijks roet aan de pannen, en de schoonmaakspiritus brand niet veel slechter dan de bio-ethanol. Als ik een eenpersoons koffie-pruttel-potje op het vuur zet is de koffie bij de bio-ethanol na ca. 2.30-3.00 minuten klaar, bij schoonmaakspiritus duurt dat ca. 3.30 minuten. Ik heb ook gekeken wat er gebeurt met een grotere pan met 1 liter water er in, daarbij was het verschil zelfs nog kleiner, 11.00 tegenover 13.10 minuten voordat het kookte. Iets is dus erg goed aan het ontwerp van de Origo t.o.v. de Trangia en andere spiritusbrandertjes.

Op zich is bio-ethanol dus een wat betere brandstof voor de Origo, maar het is ook duurder. Sowieso loont het wel de moeite om prijzen te vergelijken. De goedkoopste bio-ethanol die ik gevonden heb kost € 1,68 per liter, maar er zijn ook heel wat plekken waar het maar liefst drie keer zo duur is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s