Wie is Ep? En waarom een tiny house?

Wie ben ik?

Mijn naam is Ep. Toen ik voor het eerst een video over een tiny house zag was mijn eerste reactie “dat wil ik ook”. Na twee jaar broeden op de meest uiteenlopende ontwerpen en inrichtingen ben ik in februari 2016 begonnen met het bouwen van een tiny house.

Het huisje dat ik aan het bouwen ben houdt het midden tussen een huis en een tent. Een demontabel huisje dus, met een vloeroppervlak van ca. 2,90 bij 3,70, maar wel voorzien van alle elementaire dingen die nodig zijn om er in te wonen.

Wat is een tiny house en waarom zou je dat willen?

Een tiny house kan je omschrijven als een huisje wat zo klein mogelijk is, maar ook weer niet kleiner dan dat. Hoe dat er precies uit moet zien is dus heel persoonlijk. De meeste mensen die een tiny house bouwen willen daar permanent in kunnen wonen, dat betekend dat het voorzien moet zijn van een slaapplek, een keuken, een tafel en stoel, en een wc en douche. Omdat het zo klein mogelijk moet zijn moet je er heel goed over nadenken hoeveel ruimte je waar voor nodig hebt en hoe je het indeelt.
Het idee van de tiny house komt uit de VS, aangezien dat bij uitstek een land is waar huizen geacht worden zo groot mogelijk te zijn is het niet zo vreemd dat juist daar een tegenbeweging is ontstaan. Maar inmiddels vind het op steeds meer plekken in de wereld navolging, en ook in Nederland zijn er steeds meer mensen mee bezig.

Wat mij aanspreekt aan het idee van een tiny house is dat ik het leuk vind om dingen te bouwen en dat ik een voorkeur heb voor dingen die overzichtelijk (of klein) zijn. Maar belangrijker is misschien nog wel het aspect van het leven met weinig spullen, weinig ruimte in beslag nemen en weinig energieverbruik. In tegenstelling tot de heersende cultuur lijkt het mij juist heel fijn om niet zo veel mogelijk van alles te hebben, maar alleen te hebben wat je nodig hebt, zodat die dingen ook een duidelijke betekenis in je leven kunnen hebben.

Hoe ziet mijn ontwerp er uit?

Mijn huisje heeft een vloeroppervlak van ca. 11 m2. Daarbinnen bevind zich
een kleine slaapkamer (bedstee), een keuken, een kast met daaraan een inklapbare tafel, een
houtkachel en een opslagruimte onder het bed. Achter het huisje komt nog een kleine aanbouw meteen composttoilet en misschien ook een douche.
De constructie heeft de vorm van een tunnel, de wanden zijn naar boven toe gebogen (gotische boog). Deze vorm is eenvoudig, licht en toch heel sterk. De binnenkant wordt afgetimmerd met hout, hoe ik de buitenkant ga maken weet ik nog niet precies maar waarschijnlijk ga ik er een of ander zeil overheen spannen. Hiertussen komt een flink pak isolatiemateriaal. Het hele ding komt los te staan op een soort “fundering” van tegels o.i.d. De buitenmaten worden 3,20 meter breed, maximaal 5,20 meter lang (dat is inclusief wc en
dakoverstek) en 3 meter hoog.

De meeste tiny houses in de VS zijn gebouwd op een onderstel met wielen. Hoewel ik het idee van een niet permanent / verplaatsbaar huisje heel leuk vind spreekt het idee van een ding op wielen mij minder aan. Het mooie van dit tentachtige bouwwerk vind ik ook dat het later redelijk makkelijk groter of kleiner te maken is als ik daar behoefte aan zou hebben.
Ik verwacht dat de hele constructie uiteindelijk in een paar uur tijd te demonteren zal zijn, en dat de onderdelen met een paar keer op en neer rijden met een aanhanger of bus te verplaatsen zullen zijn.

Het idee voor dit ontwerp komt van een filmpje op YouTube. Deze constructie wordt ook gebruikt voor het maken van doe-het-zelf tunnelkassen. Meer informatie kan je vinden op internet door te zoeken op bow roof, bow roof structure, gothic arch, gothic arch greenhouse e.d.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s